הנחיות תזונתיות לבעלי אילואוסטומי (פיום המעי הדק):
יש לחזור בהדרגה לאכילת מגוון רחב של מזונות תוך שמירה על ההנחיות הבאות: להוסיף לתפריט פריט מזון אחד בכל פעם ולבדוק את השפעתו. אם אותו פריט מזון גורם לכאבי בטן, שלשולים, או אי נוחות אחרת, יש להפסיק את אכילתו ולנסותו שוב כעבור חמישה ימים. יש להגיע לתפריט מלא תוך 10-14 ימים לאחר השחרור מבית החולים.
מזונות המכילים תאית עלולים לגרום לכאבי בטן ולעיתים לחסימת המעי. יש להתקדם בהדרגה עם אכילתם. תחילה, להוסיף לתפריט ירקות מבושלים, אח"כ פירות וירקות קלופים ורק לאחר שבועיים ניתן לאכול פירות וירוקת שאינם קלופים. קישוא, גזר, ודלעת מבושלים, רסק תפוחי עץ ובננות ניתן לצרוך כבר מההתחלה.
רשימת מזונות בעיתיים: שעלולים לגרום לכאבי בטן, אי נוחות ולעיתים לחסימת מעיים:
אפרסמונים, אגוזים, פירות יבשים, קוקוס, פופקורן, ירקות בקליפתם, סלרי, מזונות עם גרעינים, אורז מלא, דגנים מלאים, תירס, חבושים, גויאבות, סברס, רימונים, פירות הדר ופירות בוסר.
רשימת מזונות בעיתיים שעלולים לגרום שלשולים:
שעועית ירוקה, ברוקולי, תרד, מזונות מתובלים ובירה
מזונות שעלולים לגרום לגזים:
קטניות, פטריות, מלפפונים, נבטים, אוכל סיני, אפונה, תרד, צנון, כרובית, שמרים, משקאות מוגזים, בירה ומסטיק.
השפעתם של מזונות אלו
ההשפעה משתנה מאדם לאדם ולכן יש להוסיפם לתפריט בכמות קטנה בכל פעם ולבדוק כיצד את/ה מגיב/ה אליהם.המלצות:
- במידה והצואה מימית או אם יש גזים ניתן להוסיף לתפריט יוגורט ורוויון.
- חשוב להקפיד על שתייה של כ 20 כוסות נוזלים ביממה. רצוי לשתות מים ולהימנע ממשקאות מוגזים.
- יש להקפיד להוסיף יום יום מלח למזון (בנוסף למלח המוסף למזון תוך כדי הכנתו)
- חשוב ללעוס היטב את המזון
- להקפיד על אכילת 6 ארוחות ביום: שלוש ארוחות עיקריות ושלוש ארוחות ביניים, כדי לווסת את מספר וכמות היציאות דרך הסטומה.
- רצוי לאכול ארוחת ערב בשעה מוקדמת (כ 4 שעות לפני השינה) כדי להפחית את התמלאות השקית במשך הלילה.
- לידיעתך! שתיית אלכוהול על קיבה ריקה עלולה לגרום ליציאות מימיות מרובות ולגזים.
- מומלץ לקחת קומפלקס של מולטי ויטמין כמו Centrum
- שלושה חודשים לאחר השחרור מבית החולים יש לבצע בדיקת דם לאנמיה ובמידת הצורך לקחת תוסף ויטמין B1