כאבים בשד

כאבים בשד – גורמים, תלונות שכיחות ודרכי טיפול

תוכן עניינים

מהם כאבים בשד?

לכאבים בשד דרכי הופעה שונות ונרחבות: החל בתחושה של דקירות ורגישות באזור השדיים ועד לכאב עז ורגישות למגע. הכאב יכול להיות ממוקם באזור מסוים של השד – למשל, בפטמה, או שהוא יכול להיות מפושט יותר. הוא יכול להופיע בשני השדיים במקביל או רק באחד מהם, והוא יכול להיות קבוע או מקרי, ומחזורי (קשור במחזור) או לא-מחזורי. 

מהם הסימפטומים הנפוצים לכאבים בשד?

התסמינים הבאים הם הנפוצים ביותר לכאבים בשד: 

  • כאבים חדים כגון דקירה בשד, רגישות עורית.
  • כאב שורף בשד.
  • כאב הנגרם בעת שנוגעים בשד.
  • כאב בשד המקרין אל היד.
  • כאב המתבטא ברגישות בפטמה.

מה ההבדל בין כאב שד מקרי לכאב שד קבוע?

בניגוד לאירוע בודד של כאב בשד, כאב קבוע עשוי להיות מתמשך, לאורך תקופה, או מחזורי. כאב שד מחזורי הוא כאב המופיע ונעלם, או מתחזק ונחלש, ביחד עם השינויים הורמונליים הטבעיים של רקמת השד בעת המחזור הנשי. כאב שד מחזורי יופיע בדרך כלל סביב תקופת הביוץ או המחזור החודשי. כאב שד מקרי, לעומת זאת, הוא כאב שאינו קשור למחזור החודשי או נובע ממנו.

כאבי שד מחזוריים וכאב שד שאינו מחזורי 

מהם התסמינים של כאבי שד מחזוריים?

כאב שד מחזורי יכול להופיע רק בשד אחד, במקום מסוים בשד, או בשניהם. התסמינים יכולים להיות כאב  דוקר, עקצוץ יתר, רגישות למגע או הרגשת כובד, וגם כאב המקרין ליד או לגב. כאב שד מחזורי נמשך בכל פעם בין מספר שעות למספר ימים, והוא יכול להופיע חד פעמית או להופיע, להעלם ואז לחזור שוב. 

מהם הגורמים לכאב שד שאינו מחזורי?

הגורמים לכאבי שד מקריים/לא מחזוריים יכולים לנבוע מהשד עצמו או מהסביבה הקרובה והמרוחקת שלו. דוגמאות לכאב הקשור לשד עצמו כוללות דלקות, זיהומים, ציסטות או שינויים שפירים נוספים בשד. לעיתים רחוקות הגורם יכול להיות ממצא ממאיר (בדרך כלל מתקדם). וכפי שצוין קודם כאבים לא מחזוריים בשד יכולים להיווצר גם בשל גורמים סביבתיים שונים, כמו מתיחת שריר מהצלעות ועצם החזה, ממפרק הכתף או משרירי הצוואר.

על מה מעידים כאבים בשד לפני/אחרי מחזור?

כאבי שד לפני או אחרי המחזור מעידים על חוסר איזון מסויים בין ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון ברקמת השד.

האם ניתן לטפל בכאב שד מחזורי?

הטיפול בכאב שד כרוני יכלול נסיון לשנות את ההשפעה ההורמונלית הגורמת לכאב, באמצעות, בין השאר, שינוי בתזונה, תרופות נוגדות כאבים, תרופות נוגדות דלקת, חזייה תומכת ולעיתים רחוקות נסיון להשפיע על המחזור באמצעות גלולות או תרופות אחרות. לרוב, עצם הידיעה שלא מדובר בתהליך ממאיר היא מרגיעה לכשעצמה ותפיג את החרדות הקשורות בכאב.

כאבים בפטמת השד 

מהם הגורמים לכאב בפטמת השד אצל נשים?

רגישות, כאב או גרד בפטמה קשורים בדרך כלל לתקופת ההנקה, לשינויים הורמונליים שאינם קשורים להנקה ולרגישות עורית. 

מתי מומלץ לפנות לרופא במקרה של כאב בפטמה?

בכל מקרה שבו הכאב או הרגישות בפטמה מלווים בשינוי ברקמה, כמו, למשל, הופעת דלקת, שקיעת הפטמה, או הפרשה (בעיקר דמית) מהפטמה, יש לפנות לרופא המטפל מידית.

מהם הגורמים לכאב בפטמת השד אצל גברים?

אצל גברים, הכאב, הרגישות או הגרד הפטמתי יכולים להופיע בשד אחד או בשניהם. למשל, כחלק מגרד בגוף, המלווה לעתים בנגע עורי בפטמה. הסיבות לכאב בפטמה אצל גברים הן מגוונות: החל  משינויים הורמונליים, דרך אלרגיה ומחלות עור שונות וכלה בסרטן השד. לכן, בכל מקרה של גרד  בפטמה שאינו חולף או של פצע או נגע עוריים אצל גברים מומלץ לגשת מידית לבדיקה אצל הרופא.

על מה עשוי להעיד כאב בשד שמאל ובבית השחי?

כאב בשד שמאל, המופיע בשד ו/או בפטמה ומקרין אל בית השחי ואף אל היד עצמה או לצוואר עשוי להעיד לעיתים דווקא על כאב שאינו ממקור שדי, אך קשור לדופן ואברי בית החזה, מוקרן מהם ומתבטא ככאב בשד. למשל, כאב הנובע מארוע לבבי, פיברומיאלגיה, דלקת של הסחוס הבין צלעי (תיסמונת טיצה), כאב ממתיחה של שריר או דלקת. 

האם כאב בשד הוא סימן מקדים לסרטן שד?

כאב בשד עשוי להצביע על סרטן שד לעתים רחוקות מאוד. זהו בהחלט אינו תסמין שכיח של סרטן שד, ויותר סביר להניח שמדובר בגורם אחר. לעיתים עקב בירור של כאב בשד נגלה גם שינויים ממאירים, אך בדרך כלל זהו ממצא אקראי ולא הגורם לכאב.

למידע נוסף בנושא תסמינים לסרטן השד 

מדוע אם כך מומלץ לפנות מיידית לייעוץ רפואי במקרה של הופעת כאבים בשד שמאל?

מאחר והטיפול צריך להיות מותאם לאבחנה המדויקת, בכל מקרה של כאב בשד אחד, המופיע במיוחד בצד שמאל, יש לפנות לייעוץ רפואי על מנת לאבחן את המקור המדויק לכאב ולשלול את כל השאר. 

עד כמה כאבים בשד היא תופעה נפוצה?

הכאב בשד קשור פעמים רבות לשינויים ההורמונליים החלים במרכיבי רקמת השד, כך שמדובר בתלונה שכיחה, שכ-60 אחוז מהנשים צפויות לחוות במהלך חייהן.

מתי מומלץ להיבדק אצל רופא מומחה בתחום בריאות השד?

בכל מקרה של הופעת כאב בשד מומלץ להתייעץ ולהיבדק על ידי רופא/ה מומחה/ית בתחום בריאות השד, ובעיקר אם הכאבים לא חולפים מעצמם, או חולפים אך אז חוזרים, או שהם מופיעים בשד אחד בלבד. גם בכל מקרה של ממצא עורי בפטמה או בעטרה שאינו חולף, כגון צבע שונה, פצע שאינו מגליד, או גוש הגדל על העור, יש לפנות לרופא/ה מומחה/ית לייעוץ.

האם כדאי לגשת לרופא במקרה של שקיעת פטמה?

אצל חלק מהנשים הפטמות שקועות (מכונסות) באופן טבעי (לעתים רק בשד אחד, לעתים בשניהם) כך שאין שום צורך לגשת לייעוץ רפואי. יחד עם זאת, כאשר מדובר במצב של שינוי פתאומי – פטמה בולטת, שוקעת או נמשכת פנימה שמופיעה לפתע במהלך החיים – רצוי לפנות לרופא/ה מומחה/ית לייעוץ.

מה כולל תהליך האבחון של כאבים בשד?

האבחון מתחיל בתשאול, הכולל את השאלות הבאות – כולן או חלקן: מיקום הכאב, האם הופעתו קשורה להופעת המחזור, האם המטופל/ת נוטלים הורמונים, האם חלו שינויים נוספים בשד או בפטמה, האם הכאב הופיע עקב שינוי בטיפול תרופתי כלשהו, דיאטה, טראומה, ניתוחים או ביופסיות, וכן, שאלות לבירור הופעתם של סימני דלקת. בנוסף, הרופא/ה ישאל על מחלות הרקע וגורמי סיכון שונים. בהתאם לתשאול , הרופא יחליט על הבדיקות שיסייעו באבחון המדויק של מקור הכאב.

אילו בדיקות מסייעות לאבחון המקור לכאבים בשד?

הבדיקות המסייעות באבחון כאבים בשד כוללות, בהתאם לצורך כמובן, בדיקה ידנית המבוצעת במרפאה, בדיקת אולטרסאונד שדיים (בעיקר למטופלות צעירות), ממוגרפיה ובעת הצורך גם הדמיה מגנטית (MRI). לבסוף, במדה ובאחת הבדיקות מתגלה ממצא פנימי כלשהו, ייתכן שהרופא יבקש גם לבצע ביופסיה כדי לשלול את האפשרות של ממצא ממאיר.

אולי יעניין אותך גם >> בדיקת אולטרסאונד שד וממוגרפיה

דילוג לתוכן